Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

4 Οκτωβρίου :Παγκόσμια ημέρα των ζώων !!!


Έργα του Σύρου καλλιτέχνη Nizar Ali Badr


 Ακούστε ένα βιβλίο..

Ακούστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο


Το Καρναβάλι των Ζώων ( Σεν Σανς)

Παρουσίαση των μουσικών οργάνων μέσα στο έργο του Καμίγ Σεν Σανς “Το Καρναβάλι των Ζώων”.

1. Εισαγωγή και το βασιλικό μαρς του λιοντριού (Introduction and the Royal March of the Lion): Ακούγονται όλα τα έγχορδα και υπερισχύουν τα 2 πιάνα, τα οποία μιμούνται τη φωνή του βασιλιά λιονταριού.

2. Όρνιθες και πετεινοί (Hens and Cocks): Ακούγονται τα πιο οξύφωνα των εγχόρδων, βιολιά και βιόλες μαζί με τα 2 πιάνα και το κλαρινέτο. Η κατάσταση που περιγράφεται είναι αυτή, όταν οι κότες τσιμπάνε τα χόρτα για να μπορέσουν να βρουν τροφή. Το μουσικό θέμα του πιάνου μιμείται τη φωνή του κόκορα.

3. Γαϊδούρια (Wild Asses): Γρήγορο κομμάτι με 2 πιάνα, που περιγράφει ζώα που τρέχουν.

4. Χελώνες (Tortoises): Αργό και ελαφρώς σατυρικό κομμάτι, που ξεκινάει με πιάνο, ενώ τα έγχορδα παίζουν το γνωστό θέμα του καν-καν του Όφενμπαχ.

5. Ο ελέφαντας (The elephant): Ακούγεται ένα θέμα σε ρυθμό βαλς από το πιάνο, ενώ το κοντραμπάσο κρατάει τη δική του μελωδία. Πρόκειται για θέματα από μουσικά κομμάτια του Μπερλιόζ και του Μέντελσον, που οι συνθέτες είχαν γράψει για να παίζονται στις ψηλές νότες. Όμως ο Σεν Σανς, θέλοντας να δώσει έναν κωμικό τόνο, μετέφερε τα μουσικά αυτά θέματα σε χαμηλές νότες, που παίζει το κοντραμπάσο, μιμούμενο τον ογκώδη ελέφαντα.

6.Καγκουρό (Kangaroos): Γνωστό θέμα, παιγμένο από 2 πιάνα, που μιμούνται το πηδηχτό περπάτημα των καγκουρό.

7. Ενυδρείο (The Aquarium): Το ήρεμο και δροσερό νερό απεικονίζεται άψογα από τα 2 πιάνα και το κρυσταλλόφωνο, ενώ το φλάουτο κρατάει τη δική του μελωδία. Συμμετέχουν και τα έγχορδα όργανα, εκτός από το κοντραμπάσο. Από τα πιο πλούσια σε μελωδία κομμάτια του έργου.

8. Ζώα με μακριά αφτιά (Persons with Long Ears):Σύντομη μελωδία από 2 βιολιά, που μιμούνται τη φωνή του γαϊδάρου.

9. Ο κούκος στην καρδιά του δάσους Cuckoo in the Heart of the Wood):2 πιάνα που κρατούν ένα μουσικό μοτίβο περιγράφοντας το δάσος και το κλαρινέτο που μιμείται χαρακτηριστικά τη φωνή του κούκου.

10. Το πτηνοτροφείο (The Aviary): Το φλάουτο μιμείται το πουλάκι. 2 πιάνα ακούγονται στο βάθος, μιμούμενα τις φωνές των άλλων πουλιών, ενώ τα έγχορδα μιμούνται τους ήχους του δάσους.

11. Πιανίστες (Pianists):Ουσιαστικά πρόκειται για την περιγραφή της κρυφής από το κοινό εξάσκησης, που κάνει ένας πιανίστας στις κλίμακες. Τα 2 πιάνα παίζουν το θέμα, που μοιάζει με ασκήσεις τεχνικής, ενώ τα βιολιά κρατούν υποστηρικτικά τη μελωδία τους.

12. Απολιθώματα (Fossils): Πρόκειται ουσιαστικά για το κομμάτι του Σεν Σανς “Μακάβριος Χορός”, το οποίο παίζει το ξυλόφωνο, θέλοντας να μιμηθεί τον ήχο που κάνουν τα κόκκαλα όταν χτυπούν μεταξύ τους, κρατώντας παράλληλα τον ρυθμό. Παίρνουν μέρος επίσης 2 πιάνα, τα έγχορδα και το κλαρινέτο, σε γνωστά μουσικά θέματα, όπως είναι το “Twinkle twinkle little star” και το βασικό θέμα της άριας του “Κουρέα της Σεβίλλης”.

13. Ο κύκνος (The Swan): Το πιο γνωστό απ’ όλα τα κομμάτια του έργου. Ένα ρομαντικό μουσικό θέμα παιγμένο από τσέλο και 2 πιάνα, που περιγράφει χαρακτηριστικά την κίνηση του κύκνου πάνω στο νερό.

14. Φινάλε (Finale):Όλη η ορχήστρα παίζει το τελευταίο κομμάτι του έργου, ενώ ακούγονται και κάποια από τα θέματα των προηγούμενων κομματιών.Το καρναβάλι των ζώων (Saint Saens)
πηγή : http://www.elniplex.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου